Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz
Otrokovické spolčo

Obsah stránek

K zamyšlení
Jsi 573055. návštěvník od 15. 11. 2002 a spolu s tebou jsou tu ještě 4 lidé.
Valid HTML 4.01 Transitional
Valid CSS
Valid RSS
Level A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0

Organizace času (příběh k zamyšlení)

Jednoho dne odborník na hospodařeni s časem hovořil před skupinou studentů, a aby vypíchl svou myšlenku, použil ilustrativní přiklad, na který oni studenti nikdy nezapomenou.
Když tak stál před skupinou studentů řekl: ?Je čas na kvíz,? a vytáhl pětilitrovou zavařovací sklenici se širokým hrdlem a postavil ji před ně na stůl. Pak vyhrabal ještě asi tucet kamenů velikosti pěsti a pečlivě je vyskládal jeden po druhém do sklenice. Když byla sklenice plná až po hrdlo a žádný další kámen se do ní již nevešel, zeptal se: ?Je ta sklenice plná?? ... a každý v třídě zvolal: ?Ano.?

Odborník na hospodaření s časem opáčil: ?Skutečně?? a sáhl pod stůl a vytáhl sáček štěrku, který nasypal na sklenici a pořádně s ní zatřepal. Štěrk se propadl do mezer mezi kameny. Zeptal se znova: ?Je ta sklenice plná?? Tentokrát třída pochopila a jeden řekl: ?Pravděpodobně ne.? ?Správně!? odpověděl a zpoza stolu vzal sáček s pískem a vměstnal ho všude do mezer mezi kameny a štěrkem.

Opět se zeptal: ?Je ta sklenice plná??

?Ne!? zařvala třída.

?Správně,? odpověděl a vytáhl džbánek vody a naplnil sklenici až pod okraj. Pak se podíval na třídu a zeptal se: ?Co je pointou této ilustrace??

Jeden snaživec zvedl ruku a povídá:

?Pointou je, že bez ohledu na to, jak plný je váš program, když se snažíte skutečně pořádně, vždycky se tam ještě vejdou nějaké věci!?

?Ne,? řekl přednášející, ?to není pointa. Pravda, kterou nás ilustrace učí, je ta, že pokud tam nedáme ty velké kameny napřed, tak už je tam nedostaneme nikdy. Co jsou ty velké kameny vašeho života? Čas, který trávíte se svými milovanými, vaše sny, smysluplné aktivity, učení či vedení druhých. Pamatujte, abyste dali dovnitř nejprve tyto důležité kameny, jinak je tam už nedáte nikdy.?

Dnes večer, když budete přemýšlet o tomto krátkém příběhu, zeptejte se sami sebe: Co je těmi ?velkými kameny? v mém duchovním životě? A pak je dejte do své sklenice jako první.


(Petr, 30. 10. 2008, 16:18)

K zamyšlení

Pokušení
Dětství
Jsem dnešek
Kdo žije jenom pro sebe
Mnoho dobrého
Zamyšlení nad naší tradiční modlitbou
O svatosti
Ty jsi zde! (naše modlitba)
Věděli jste o tom...
Věříš v život...?
Zachráníme svět?
Stálo to za to?
Ctnosti - úvaha
Organizace času (příběh k zamyšlení)
Žije Maria